Ana Sayfa | Diyabet Türkiye Hakkında | Op. Dr. Burhan Bilgin | Bize Ulaşın

Bilinmesi Gerekenler Tümü
Diyabet Önlenebilir mi?

Diyabette iyi bir tedavinin ve tedaviye uyumun...

Nasıl Beslenilmeli

Tahıllar, Kurubaklagiller ve Nişastalı Yiyecekler’ grubu   pira...

Şeker Hastalarına Küçük Öneriler

Haftada 1 kez sabah akşam şekerinizi ölçün,kayıt tutun ve...

Sıkça Sorulan Sorular Tümü
Gizli Şeker Nedir?
Halk arasında gizli şeker olarak isimlendiri...
Menapoz Döneminde Diyabet

Bu dönemde kadının hormonal dengesinde de...

Kan Şekeri Hakkında Herşey

Kimler risk altında?
Gizli şeker, diyabet ortaya ...

Şeker Değeri Tümü
Şeker Değeri

Açken ve yemeklerden önce       ...

Diyabet Belirtileri Tümü
Diyabetin Belirtileri

  Aşırı susama, sık idrara çıkma, ...

Alternatif Yöntemler Tümü
Diyabette Alternatif Tedavil

-Ayrık otu, bol miktarda  A ve B vitamini i&cced...

Nasıl Beslenilmeli
<<Geri

Tahıllar, Kurubaklagiller ve Nişastalı Yiyecekler’ grubu   piramidin temelini oluşturmakta ve en geniş bölümünü kapsamaktadır. Bu bölümde yer alan ekmek çeşitleri, tahıllar, kurubaklagiller, pirinç, patates gibi nişastalı yiyecekler bir öğünde yenilmesi gereken temel yiyeceklerdir. Sağlıklı bir beslenme planı içinde 1 porsiyonu 1 ince dilim ekmek veya 1 orta boy patates veya 2-3 kaşık pilav olarak belirtilen bu grubtan 6 veya daha fazla porsiyon yenilmesi gerekmektedir .

 ‘Sebze ve Meyve’ grubu piramidin ikinci basamağını oluştururlar. Bu gruplar posa, vitamin ve mineral kaynağıdır. Bununla birlikte farklı sebzelerin ve meyvelerin içerdiği vitamin ve minerallerde farklıdır. Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum minerali ve K vitamini için iyi bir kaynak iken , havuç gibi sarı renkli sebzeler A vitamininden zengindir. Çoğu meyve ise A , C vitamini ile potasyum, magnezyum ve bakır gibi mineraller için mükemmel bir kaynaktır. Kişisel özelliklere göre değişmekle birlikte günlük beslenme planında 3-5 porsiyon sebze ve 3-4 porsiyon meyve yenilmelidir. Porsiyon ölçüleri için değişim listelerinden faydalanabilirsiniz.

 Piramidin üçüncü basamağında ‘Süt, Yoğurt’ grubu ile et, balık, tavuk, yumurta ve peynir gibi hayvansal yiyecekleri içeren ‘Et’ grubu yer alır. Diyabet Beslenme Piramidi, bu iki grubun her birinden 2-3 porsiyon yenilmesini önermektedir. Özellikle kalsiyumdan zengin olan süt grubunda 1 bardak süt veya yoğurt 1 porsiyon olarak tanımlanmaktadır. ‘Süt, Yoğurt’ grubu ve ‘Et’ grubu proteinden zengindir ve sağlıklı bir beslenme planında günlük enerjinin %10-20’sinin proteinlerden sağlanması gerekmektedir. Bununla birlikte her iki gruptaki yiyeceklerin kolesterol, kalori ve özellikle doymuş yağ olmak üzere yağ içeriği fazladır. Bu nedenle de piramidin üçüncü basamağındadır ve kendisinden önceki diğer gruplara oranla daha az bir yer kaplamaktadır. Düşük yağlı veya yağsız süt ürünleri, yağsız et, derisiz tavuk etinin tercih edilmesi şüphesizki bu grubun içerdiği toplam yağın , doymuş yağın ve kalorinin azalmasını sağlayacaktır. 1 porsiyon ‘Et’ grubu 60-90 gr pişmiş et, tavuk, balık veya peynirden birini içerir ve bir gün içinde bu gruptan 2-3 porsiyon yenilmesi önerilir.

 Piramidin tepesine tırmandığımızda burada yer alan ‘Yağlar, Şeker ve Şekerli yiyecekler ile Alkollü İçecekler’ grubunun çok az bir bölüm kapladığını görürüz. Bu da bize, bu yiyeceklerin sağlıklı bir beslenme planı içinde ki yerlerinin ne kadar az olduğunu göstermektedir. Bu grup için önerilen porsiyon ölçüsü yoktur çünkü grup içinde yer alan yiyecekler (yağ, şeker) ve alkollü içecekler sağlıklı bir beslenme planına katkıda bulunacak herhangi bir besin öğesini içermezler. Ancak bu grup içinde yer alan yiyeceklerden yağlar için 1 tatlı kaşığı yağ veya 5-6 adet fındık içi, şeker ve şekerli yiyecekler için 2 adet şekerli bisküvi veya 1top dondurma 1 porsiyona örnek olarak verilebilir. Eğer bu grupta yer alan alkollü içkilerden birini içmek istiyorsanız öncelikle alkolün kan şekerinizi nasıl etkilediğini öğrenmenizi öneririz.

Diyabetlilere Yönelik Pratik Bilgiler
Diyabet Nedenleri
Evde Kan Şekeri Takibi

  Evde kendi kendine kontrolünü yapan diyabetli görsel yöntemle veya şeker ölçüm cihazları yardımı ile kan şekeri takibini ya...

İnsülin Enjeksiyonu Ne Zaman Ve Nereye Uygulanmalıdır

İnsülin enjeksiyonu genellikle yemekten 20-30 dakika önce yapılmalıdır. Bununla birlikte kan şeker düzeyine göre yemek saatini daha öne almanız veya geciktirmeniz gerekebilir.

Tip1 ve Tip 2 Diyabet Nedenleri Nelerdir

Tip 1 diyabet, çoğunlukla çocuklar ve ergenlik çağındakilerde gelişir fakat yetişkinlerde de görülebilir. Çocuklukta en sık görülen kronik ...

Diyabetin Nedenleri

Diyabetin Nedenleri , Şeker Hastalığının Nedenleri 

Şeker Hastalığının Nedenleri  

- Kandaki şekerin belli seviyede kalması, pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonu il...

Vahit  -  11 Ağustos 2015 Salı tarihinde Diyabet konusu ile ilgili sordu.
Soru   Merhaba hocam. Annem şeker hastası. Yemeği yedikten sonra,tatlı da tüketmesine rağmen şekeri aniden düşmekte. Günde 2 ke..
Cevap  

Merhaba,

Kullanılan insülinin kısa, uzun ve orta etkili olması ve iğne yapıldığındaki şeker seviye...


 

 
Videolar
Kayitli video Bulunamadi
© 2012 Diyabet Türkiye | Kullanım Koşulları | Gizlilik Sözleşmesi AnaSayfa | Sıkça Sorulan Sorular | Uzmanımıza Sorun | Op. Dr. Burhan Bilgin | İletişim