Ana Sayfa | Diyabet Türkiye Hakkında | Op. Dr. Burhan Bilgin | Bize Ulaşın

Diyabetlilere Yönelik Pratik Bilgiler Tümü
Evde Kan Şekeri Takibi

  Evde kendi kendine kontro...

İnsülin Enjeksiyonu Ne Zaman

İnsülin enjeksiyonu genellikle yemekten 20-30 dakika önce yapılm...

Sıkça Sorulan Sorular Tümü
Gizli Şeker Nedir?
Halk arasında gizli şeker olarak isimlendiri...
Menapoz Döneminde Diyabet

Bu dönemde kadının hormonal dengesinde de...

Kan Şekeri Hakkında Herşey

Kimler risk altında?
Gizli şeker, diyabet ortaya ...

Şeker Değeri Tümü
Şeker Değeri

Açken ve yemeklerden önce       ...

Diyabet Belirtileri Tümü
Diyabetin Belirtileri

  Aşırı susama, sık idrara çıkma, ...

Alternatif Yöntemler Tümü
Diyabette Alternatif Tedavil

-Ayrık otu, bol miktarda  A ve B vitamini i&cced...

Diyabet'e İlişkin Son Yenilikler
<<Geri

Şeker hastalığı, ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir mi?
Halk arasında 'Diyabet Hapları' diye adlandırılan ilaçlar, oral hipoglisemiklerdir. Bu ilaçlar, tip 2 diyabetlilerde ağızdan alınarak kullanılan, vücuttaki hedef hücrelere etkisini düzenleyen glikozun bağırsaktan emilimini yavaşlatan ilaçlardır.

ŞEKER HAPI VAR MI?
Ağızdan alınarak kullanılan ve insülin içeren ilaçlar var mı?
Henüz bu yönde etkili olan bir ilaç yok! Günümüzde insülin sadece parenteral yolla (İlacın damar içi, kas içi yolla verilmesi) kullanılabilmekte... Ağızdan kullanılan ilaçlar insülin değildir, sadece vücuttaki insülinin pankreastan salınımını artırıcı yönde etki gösterir. İnsülin yokluğundaki etkileri de oldukça azdır.

Hap almanın yemekle ilişkisi var mı?
Hap almanın yemekle ilişkisi var. Çünkü haplar, diyabetlinin yemeğini idare edecek insülin etkisi oluştursun diye kullanılır. Eğer hesaplanan, birlikte kararlaştırılan beslenme programının dışına çıkılıp, daha az tüketilirse ilaç daha fazla gelecek; daha çok tüketilirse o zaman da insülin ihtiyacı artarak yetersiz kalacaktır. Çocuğunuzun yaş günü veya evlenme yıldönümünüzse hekiminizle bunu kararlaştırmak yoluyla hapınızın dozunu artırabilirsiniz. Böylece o öğünde kan şekerinizin daha çok yükselmesine engel olursunuz. Ama bunu alışkanlık haline dönüştürdüğünüzde, yarardan çok zarar göreceğinizi de unutmayın!

HASTA DOĞRU YOLDA MI?
Diyabet tedavisinde kullandığımız haplar nasıl etki ederler? Yan etkileri neler?
Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan haplar, insülinin etkisini ve hassasiyetini artırır. Eğer şişmanlık varsa, yağ kütlesi azaltılarak insülinin işi biraz daha kolaylaştırılmaya çalışılıyor. Eğer hasta doğru yolda ilerliyorsa, kullanılan ilaçlar da doğruysa tedavi mükemmel demektir. İlaçların doğru dozda ve zamanda kullanılması çok önemlidir. İlaçların hastalıklara, evrelere, yaşlara, birlikte bulunan hastalıklar veya vücuttaki hasarlara göre hekim tarafından belirlenen dozları bulunur. Bu dozları 'daha iyi gelsin' diye komşu uyarılarıyla veya insülin tedavisini ertelemek adına artırmak yanlış olur.

TÜRK DOKTORLARIN BULUŞU YENİ UMUT MU?
Şeker insülinsiz tedavi edilebilecek mi?
Bu konuda Akdeniz Üniversitesi doktorlarının deneysel bir çalışması var. Hatta bu konu 'Human Gene Therapy'e kapak olmuş, siz bu gelişmeyi nasıl yorumluyorsunuz? Bunlar umut veren çalışmalar, ancak ne yazık ki klinik uygulamaları henüz yok! Ancak bu konuda dünyanın her yerinde araştırmalar yapılıyor, Türkiye'deki çalışma da son derece yüz güldürüyor. Genlerle oynayarak, diyabetin tedavisi amaçlanıyor. Umarım başarılı olur.

DİYABET ÇOK SİNSİDİR
Diyabetli bir hasta organ hasarlarından nasıl korunur?
Diyabetin başlangıcından itibaren 10 yıl boyunca genel olarak hastayı uyaran ya da yaşam kalitesini bozan bir bulgu olmaz. Hastalık sinsice seyreder. Burada en önemli tanı aracı, A1C testidir. A1C testi diyabet hastasının iki aylık kan şekeri ortalamasını gösterir. Kişinin A1C testi, yüzde 6.5 değerinin altında olmalıdır. Beyaz alanda yer alan bu değerin altında, diyabete bağlı organ hasarlarının gelişmediği kabul edilir. 6.6-8 değerleri arasına denk gelen sarı alanda ise; büyük damar hasarları, hipertansiyon, diyabetik ayak problemleri baş gösterir. Eğer bu değer 8.1 ve üstünde ise; bu kez küçük damar hasarı, göz ve böbrek bozuklukları ya da ayakta görülen sinir hasarları oluşabilir.

ADACIK NAKLİ ŞEKER HASTALIĞINI İYİLEŞTİRİR
Adacık nakli tip 1 ve ileri dönem tip 2 diyabetin kesin tedavisi için en çok umut bağlanan yöntemler arasında ilk plandadır. Fakat adacık naklinde asıl sorun, organ nakli gibi 'immün sistemi'ni baskılayan ilaçlar uygulamak zorunda kalınmasıdır. Günümüzde ağır basan görüş, daha güvenilir ve yan etkisi daha az bir ilaç bulunmadan eski yöntemle tedavinin devam etmesidir. Yani hastaların bir çoğu insülin tedavisinden şaşmamaktadır. Ancak adacık nakli operasyonlarında son yıllarda başarı oranı artmıştır. Hasta sağ kalım oranı yüzde 85'lerden yüzde 98'lere çıkmış. Bir yıllık insülinsiz yaşam oranı yüzde 17'lerden yüzde 70'lere kadar çıkmıştır.

PANKREAS NAKLİ ADACIK NAKLİNİN ALTERNATİFİ
Pankreas naklindeki en büyük sorun önemli cerrahi işlemler gerektiriyor olması... Adacık naklinde hastaya büyük bir cerrahi girişim olmaksızın tüpün içindeki hücreleri bir ultrason rehberliğinde enjeksiyonla göndermek yeterli oluyor. Adacık naklinin ikinci özelliği de tekrarlanabilir olması... Çünkü nakil sırasında ciddi bir bayıltma ve cerrahi operasyon yapılmıyor. Pankreas naklinde ise küçücük bir yanlış, hastada ciddi yan etkilere hastanın hayatını tehdit eden sorunlara yol açabiliyor. Adacık nakli, bu tekniği iyi bilen kişilerce uygulandığında hayati bir durum söz konusu olmuyor.

ADACIKLAR TİP 1 ŞEKER HASTALARINA ÖNERİLİYOR
Tip 1 diyabet tedavisinin iki önemli unsuru var. Bunlardan biri; bağışıklık sistemi hücreleri tarafından öldürülen beta hücrelerinin yerine konması... Diğeri de devam eden 'otoimmün atakları'nın engellenmesi... İlk basamak olan, yerine koyma tedavilerinin günümüzde uygulanan tek yöntemi kadavradan adacık nakli... Adacık nakli, Amerika'da 20, Avrupa'da 16 ve dünyada yaklaşık 50'ye yakın merkezde uygulanmakta olan önemli bir işlemdir.

KİMLER ORAL ANTİDİYABETİK İLAÇ KULLANAMAZ?
Tip 1 diyabetikler
Hamileler
Süt veren anneler
Böbrek yetmezliği olanlar
Karaciğer yetmezliği olanlar
Büyük cerrahi girişim, ağır travma, ağır enfeksiyona maruz kalanlar
Akut metabolik komplikasyonu olanlar ilaç kullanamaz.

HAYAT BOYU İNSÜLİN KULLANMAK GEREKMEZ
Diyabet hastası bir kere insüline başladı mı bir daha bırakmaması mı gerekir?
Hayır. ÖzellikletTip 2 diyabet hastalarında hayatları boyunca çeşitli aralıklarla insülin bıraktırılır. Kontrollü olarak gluko toksisitesi ölçülür. Doktorun uygun gördüğü dönemde insülin bırakılır, hapa dönülür. Sonra hasta bir süre izlenir ve tekrar insüline başlanır. Tedavinin bir döneminde yine hap kullanılır. 'İnsüline bir kez başlandı mı bırakılmaz' diye bir şey yoktur. Yalnızca tip 1 diyabetli çocuklar, vücutlarında hiç insülin bulunmadığı için onlar aralıksız insülin üretmek zorundadır.

TİP 1'Lİ ÇOCUKLAR H1N1 AŞISI OLMALI!
Diyabet hastaları domuz gribine karşı risk grubu mu, sizce özellikle diyabetli çocuklar aşılanmalı mı?
Tip 1 diyabet hastaları 50 yaşının üzerindeyseler ve 10 yılı aşkın süredir hastaysalar, vücutlarında bir ya da birden fazla organ hasarı varsa, aşı programını mutlaka tamamlamalılar... Yani grip, zatürre ve H1N1 (domuz gribi) aşılarını yaptırmaları gerekir. Çünkü risk grubunda kabul edilirler. Ayrıca tip 1'li olan çocuklar da yüksek risk grubu içinde kabul edildiklerinden onlara mutlaka H1N1 aşısı olmaları gerektiğini söylüyoruz.

İLAÇLA İSTEDİĞİM KADAR YİYEBİLİR MİYİM?
Biraz fazla yemek yenildiğinde ilaç dozu artırılabilir mi?
Bu, neyin çok tüketileceğiyle ilgili bir şey. Eğer tüketilecek besin karbonhidrat ve şeker açısından yoğun bir besinse ve bunu fazlalaştırmaya çalışıyorsanız, hapın dozunu artırmak yetmeyebilir. Ama bir porsiyon yerine iki porsiyon sebze veya meyve yenmek istendiğinde, ilacın dozunu yükselterek, o öğünün kan şekeri yüksekliğini engellemek mümkündür.

İNSÜLİN DESTEĞİ GEREKEBİLİR
Zayıfsanız ve sık sık kaçamak yapmak zorunda kalıyorsanız kalorinizi artırıp, buna uygun insülin desteği yapmanız gerekebilir. Ama şişmansanız ve kaçak yapmaya çalışıyorsanız, o zaman 'Neden daha fazla yemek yeme ihtiyacı duyuyorum?' demeli ve bu konuda uzman hekimden yardım almalısınız. Çünkü bunun nedeni kullanılan ilaç da olabilir.

 

Diyabetlilere Yönelik Pratik Bilgiler
Diyabet Nedenleri
Evde Kan Şekeri Takibi

  Evde kendi kendine kontrolünü yapan diyabetli görsel yöntemle veya şeker ölçüm cihazları yardımı ile kan şekeri takibini ya...

İnsülin Enjeksiyonu Ne Zaman Ve Nereye Uygulanmalıdır

İnsülin enjeksiyonu genellikle yemekten 20-30 dakika önce yapılmalıdır. Bununla birlikte kan şeker düzeyine göre yemek saatini daha öne almanız veya geciktirmeniz gerekebilir.

Tip1 ve Tip 2 Diyabet Nedenleri Nelerdir

Tip 1 diyabet, çoğunlukla çocuklar ve ergenlik çağındakilerde gelişir fakat yetişkinlerde de görülebilir. Çocuklukta en sık görülen kronik ...

Diyabetin Nedenleri

Diyabetin Nedenleri , Şeker Hastalığının Nedenleri 

Şeker Hastalığının Nedenleri  

- Kandaki şekerin belli seviyede kalması, pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonu il...

Vahit  -  11 Ağustos 2015 Salı tarihinde Diyabet konusu ile ilgili sordu.
Soru   Merhaba hocam. Annem şeker hastası. Yemeği yedikten sonra,tatlı da tüketmesine rağmen şekeri aniden düşmekte. Günde 2 ke..
Cevap  

Merhaba,

Kullanılan insülinin kısa, uzun ve orta etkili olması ve iğne yapıldığındaki şeker seviye...


 

 
Videolar
Kayitli video Bulunamadi
© 2012 Diyabet Türkiye | Kullanım Koşulları | Gizlilik Sözleşmesi AnaSayfa | Sıkça Sorulan Sorular | Uzmanımıza Sorun | Op. Dr. Burhan Bilgin | İletişim